
Związki bioaktywne szczególnie ważne w tym schorzeniu:
- kwasy omega-3 (tuńczyk, łosoś, makrela, orzechy włoskie, olej lniany)
- glutamina, cysteina, tyrozyna – aminokwasy prekursory glutationu
- witaminy A,C,E i inne antyoksydanty z czerwonych, pomarańczowych, fioletowych, żółtych owoców i warzyw
- inne przeciwutleniacze
- witamina D
- witaminy z grupy Bbłonnik
- woda
Ograniczamy spożycie następujących produktów:
- fast food
- żywność z wysokim IG
- żywność wysoko przetworzona – dodatki do żywności
- czerwone mięso – pobudza syntezę prostaglandyn
- wędliny
- pestycydy – warzywa i owoce najlepiej sezonowe z pewnych źródeł
- alkohol
- białe pieczywo
- mleko i nabiał
Produkty zalecane w diecie:
- ryby
- mięso drobiowe indyk, kurczak, perliczka, gęś
- orzechy włoskie i inne, pestki dyni, słonecznika
- gruboziarniste kasze, brązowy ryż
- gotowane i surowe warzywa sezonowe zielone, czerwone, żółte : marchew, pietruszka, seler, buraki, dynia, kapusty, rzepa, cukinia, papryka, brokuły, kalafior, kalarepa, fasolka szparagowa, szparagi, szpinak
- jabłka, owoce jagodowe w sezonie letnim
- oliwa z oliwek, oliwki
- sezam, tahini
- olej lniany i siemię lniane, inne oleje tłoczone na zimno np. z wiesiołka lub rydzowy
- awokado, pesto, guacamole
- rośliny strączkowe: fasola, soczewica, groch, cieciorka