Dietetyka

Dieta w endometriozie

Związki bioaktywne szczególnie ważne w tym schorzeniu:

  • kwasy omega-3 (tuńczyk, łosoś, makrela, orzechy włoskie, olej lniany)
  • glutamina, cysteina, tyrozyna – aminokwasy prekursory glutationu
  • witaminy A,C,E i inne antyoksydanty z czerwonych, pomarańczowych, fioletowych, żółtych owoców i warzyw
  • inne przeciwutleniacze
  • witamina D
  • witaminy z grupy Bbłonnik
  • woda

 

Ograniczamy spożycie następujących produktów:

  • fast food
  • żywność z wysokim IG
  • żywność wysoko przetworzona – dodatki do żywności
  • czerwone mięso – pobudza syntezę prostaglandyn
  • wędliny
  • pestycydy – warzywa i owoce najlepiej sezonowe z pewnych źródeł
  • alkohol
  • białe pieczywo
  • mleko i nabiał

Produkty zalecane w diecie:

  • ryby
  • mięso drobiowe indyk, kurczak, perliczka, gęś
  • orzechy włoskie i inne, pestki dyni, słonecznika
  • gruboziarniste kasze, brązowy ryż
  • gotowane i surowe warzywa sezonowe zielone, czerwone, żółte : marchew, pietruszka, seler, buraki, dynia, kapusty, rzepa, cukinia, papryka, brokuły, kalafior, kalarepa, fasolka szparagowa, szparagi, szpinak
  • jabłka, owoce jagodowe w sezonie letnim
  • oliwa z oliwek, oliwki
  • sezam, tahini
  • olej lniany i siemię lniane, inne oleje tłoczone na zimno np. z wiesiołka lub rydzowy
  • awokado, pesto, guacamole
  • rośliny strączkowe: fasola, soczewica, groch, cieciorka