
Produkty niewskazane w diecie w trakcie kuracji:
- surowe mięso i ryby (tatar, metka cebulowa, tatar z łososia)
- mięso i ryb wędzone na zimno (łosoś, polędwica łososiowa)
- śledzie (dozowolne tylko w occie)
- owoce i warzywa poobijane, nadgniłe i z nawet małymi fragmentami pleśni
- owoce bardzo słodkie : arbuz, melon, winogrona, słodkie gruszki, rodzynki i inne suszone owoce
- surowe jaja
- cukier i słodycze – proszę zastępować stewią i ksylitolem
- miód, melasa, laktoza itp. wszystkie źródła cukrów prostych
- produkty ekspandowane – wafle ryżowe i kukurydziane, itd.
- kasza manna, kus-kus, bulgur, kukurydziana
- mąka pszenna, kukurydziana , z białego ryżu
Produkty zalecane w czasie trwania kuracji odrobaczających:
- ryż dziki i brązowy
- kasza gryczana, jaglana, komosa ryżowa
- kasza jęczmienna , również pęczak, kasza owsiana, orkiszowa, amarantus
- mąki z ww. Zbóż
- chleb żytni na zakwasie
- fasola, soczewica, ciecierzyca, groch itd.
- Kiszonki: ogórki, kapusta, zakwas buraczany, żurek na zakwasie domowym
Zasady higieny:
- w publicznych toaletach klamek dotykamy tylko łokciem lub ręcznikiem papierowym, który zaraz wyrzucamy
- nie siadamy w publicznych toaletach, nawet jeśli wyglądają czysto
- myjemy ręce zawsze po: skorzystaniu z toalety, powrocie do domu, zabawie ze zwierzęciem, przed jedzeniem, przed przygotowywaniem posiłków ciepłą wodą i mydłem do uzyskania czystej białej piany i spłukujemy dokładnie
- nie należy obgryzać paznokci , brać rąk do ust
- należy pilnować dzieci, żeby nie ssały palców i nie trzymały włosów w buzi, nie lizały przedmiotów, nie piły wody z wanny
- pościel zmieniamy co 2 tygodnie – pierzemy w 90ºC lub prasujemy
- ręcznik ma być osobny do twarzy i rąk, osobny do reszty ciała
- codzienna zmiana bielizny, skarpet, rajstop
- należy pilnować, żeby owady nie siadały na jedzeniu
- owoce i warzywa, które będziemy spożywać na surowo myjemy pod bieżąca letnią wodą dokładnie lub najlepiej zamoczyć na 5 minut w misce z wodą i octem (proporcja 4:1 – ocet 10%)
- octem myjemy deski do krojenia
- w czasie kuracji odrobaczającej po podaniu 1-szej dawki pierzemy wszystkie narzuty, pierzemy dywany, tapicerki itp. , ręczniki, szlafroki, piżamy. Podłogi, meble, zabawki, kuchnię i łazienkę wyparzamy gorącą wodą lub gorącą wodą z octem. Pluszaki pierzemy w pralce
Leki przyjmuje się wieczorem – pranie wykonuje rano
Dbajmy o dokwaszenie żołądka odpowiednią dieta – wzmocni to naszą barierę ochronną.
Pasożytom często towarzyszy candida.
Dieta powinna się opierać na produktach lokalnych i sezonowych na tyle na ile to możliwe.
Nie trzeba stosować diety bezglutenowej.
Należy pić dużo płynów, by ułatwić detoksykację.
Należy dbać o wątrobę, która rozkłada i wydala toksyny uwalniające się z obumarłych pasożytów.
Produkty, które działają przeciwpasożytniczo.
Nie zawsze jest to silne działanie, ale na pewno wspomoże proces eliminacji robaków:
- babka lancetowata
- bazylia
- mięta
- czosnek
- grapefruit
- granat
- propolis
- oregano
- lawenda
- macierzanka
- szałwia
- rumianek
- łopian
- tymianek
- goździki
- tran
- olej z wątroby rekina
- ryby: flądra , sola (limanda)
Poza tym działanie przeciwrobacze wykazują m.in.: oman, tatarak, wrotycz, piołun, zielony orzech ale nie należy ich samodzielnie stosować , ponieważ sniektóre z nich to środki o silnym działaniu i mogą być toksyczne.