Dietetyka

Kiedy warto zbadać nietolerancje pokarmowe?

Kiedy warto wykonać testy na nietolerancje pokarmowe?

W swojej codziennej pracy często wykonuję Food Detective lub Food Print.
Są bardzo pomocne a czasem wręcz niezbędne w dietoterapii pacjentów z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego np.:

  • zespół jelita drażliwego (IBS)
  • refluks
  • nieswoiste zapalenia jelit (choroba Lesniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego)
  • celiakia
  • zapalenie żołądka
  • biegunki lub zaparcia bez ustalonych przyczyn
  • SIBO

Podobnie u pacjentów z chorobami autoimmuonologicznymi, a szczególnie:

  • choroba Hashimoto
  • choroba Gravesa Basedowa
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • łuszczycowe zapalenie stawów
  • łuszczyca
  • toczeń
  • autoimmunologiczne zapalenie żołądka
  • atopowe zapalenie skóry

Równie ważne dla pacjentów z nawracającymi i trudnymi do wyleczenia infekcjami:

  • kandydoza
  • borelioza i koinfekcje
  • chlamydia
  • gronkowiec
  • grzybice
  • różnego pochodzenia infekcje dróg moczowych
  • trądzik
  • przewlekłe zapalenia zatok, ucha

Kolejna grupa pacjentów z zaburzeniami hormonalnymi i metabolicznymi:

  • PCOS
  • endometrioza
  • insulinooporność
  • zespół metaboliczny

Pacjenci i pacjentki z problemami neurologicznymi:

  • choroby neurodegeneracyjne
  • autyzm
  • depresja
  • choroba dwubiegunowa
  • migreny

Oraz wszyscy pacjenci , których dotyczą poniższe problemy:

  • niedoczynność i nadczynność tarczycy
  • fibromialgia
  • niepłodność lub poronienia
  • obrzęki limfatyczne
  • polipy, torbiele
  • oraz wiele innych.

Jak widać z powyższej listy nieoceniona jest wartość diagnostyki nadwrażliwości IgG zależnej. Najtrwalsze i najbardziej spektakularne efekty możemy osiągnąć jeśli wykonamy badanie zanim choroba zdąży się już mocno rozwinąć (np. u dzieci lub na początku chorób o podłożu zapalnym np. Hashimoto)

Wyniki badań na nietolerancje pokarmowe zdecydowanie ułatwiają mi pracę, a pacjentowi przynoszą szybszą poprawę samopoczucia. Czasami bez wykonania tego badania nie jest mozliwe wyzdrowienie czy uzyskanie trwałej poprawy stanu zdrowia.

Często w praktyce zdarza się , że pacjenci zanim do mnie trafią niepotrzebnie rezygnują z glutenu, a wystarczyłoby tylko wyeliminowac lub ograniczyć pszenicę, co pokazuje konkretny wynik. W takiej sytuacji mozemy wprowadzić z powrotem do diety jęczmień, pieczywo żytnie, ew. orkisz.

Jeśli do dyspozycji mam wyniki Food Detetctive lub Food Print to dieta, którą układam indywidulanie dla danej osoby jest o wiele lepiej dopasowana do jej potrzeb zdrowotnych. Lepsza jest również wartość odżywcza.

 

O samym mechanizmie powstawania nietolerancji i jej skutkach więcej mozesz przeczytać TUTAJ.