
Kiedy warto wykonać testy na nietolerancje pokarmowe?
W swojej codziennej pracy często wykonuję Food Detective lub Food Print.
Są bardzo pomocne a czasem wręcz niezbędne w dietoterapii pacjentów z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego np.:
- zespół jelita drażliwego (IBS)
- refluks
- nieswoiste zapalenia jelit (choroba Lesniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego)
- celiakia
- zapalenie żołądka
- biegunki lub zaparcia bez ustalonych przyczyn
- SIBO
Podobnie u pacjentów z chorobami autoimmuonologicznymi, a szczególnie:
- choroba Hashimoto
- choroba Gravesa Basedowa
- reumatoidalne zapalenie stawów
- łuszczycowe zapalenie stawów
- łuszczyca
- toczeń
- autoimmunologiczne zapalenie żołądka
- atopowe zapalenie skóry
Równie ważne dla pacjentów z nawracającymi i trudnymi do wyleczenia infekcjami:
- kandydoza
- borelioza i koinfekcje
- chlamydia
- gronkowiec
- grzybice
- różnego pochodzenia infekcje dróg moczowych
- trądzik
- przewlekłe zapalenia zatok, ucha
Kolejna grupa pacjentów z zaburzeniami hormonalnymi i metabolicznymi:
- PCOS
- endometrioza
- insulinooporność
- zespół metaboliczny
Pacjenci i pacjentki z problemami neurologicznymi:
- choroby neurodegeneracyjne
- autyzm
- depresja
- choroba dwubiegunowa
- migreny
Oraz wszyscy pacjenci , których dotyczą poniższe problemy:
- niedoczynność i nadczynność tarczycy
- fibromialgia
- niepłodność lub poronienia
- obrzęki limfatyczne
- polipy, torbiele
- oraz wiele innych.
Jak widać z powyższej listy nieoceniona jest wartość diagnostyki nadwrażliwości IgG zależnej. Najtrwalsze i najbardziej spektakularne efekty możemy osiągnąć jeśli wykonamy badanie zanim choroba zdąży się już mocno rozwinąć (np. u dzieci lub na początku chorób o podłożu zapalnym np. Hashimoto)
Wyniki badań na nietolerancje pokarmowe zdecydowanie ułatwiają mi pracę, a pacjentowi przynoszą szybszą poprawę samopoczucia. Czasami bez wykonania tego badania nie jest mozliwe wyzdrowienie czy uzyskanie trwałej poprawy stanu zdrowia.
Często w praktyce zdarza się , że pacjenci zanim do mnie trafią niepotrzebnie rezygnują z glutenu, a wystarczyłoby tylko wyeliminowac lub ograniczyć pszenicę, co pokazuje konkretny wynik. W takiej sytuacji mozemy wprowadzić z powrotem do diety jęczmień, pieczywo żytnie, ew. orkisz.
Jeśli do dyspozycji mam wyniki Food Detetctive lub Food Print to dieta, którą układam indywidulanie dla danej osoby jest o wiele lepiej dopasowana do jej potrzeb zdrowotnych. Lepsza jest również wartość odżywcza.
O samym mechanizmie powstawania nietolerancji i jej skutkach więcej mozesz przeczytać TUTAJ.