Dietetyka

Testosteron – co wpływa na jego poziom w organizmie?

Testosteron

Testosteron to podstawowy męski steroidowy hormon płciowy, który produkowany jest głównie przez komórki śródmiąższowe Leydiga w jądrach. Syntetyzowany jest z cholesterolu. Produkowany jest również w organizmie kobiety- w nadnerczach i jajnikach lub powstaje z innych androgenów. Działanie testosteronu jest wielokierunkowe.

Do jego funkcji należą:

  • kształtowanie cech płciowych w okresie płodowym oraz wtórnych cech płciowych
  • stymulacja przemian anabolicznych, takich jak wytrzymałość, siła i wzrost mięśni
  • wspomaganie adaptacji mięśni do wysiłku fizycznego
  • przyspieszenie procesów regeneracji mięśni oraz odbudowy masy kostnej
  • działanie przeciwzapalne
  • zwiększanie poziomu libido
  • zmniejszenie insulinooporności
  • działanie neuroprotekcyjne

 

Objawy niskiego poziomu testosteronu

Niedobór testosteronu charakteryzuje się typowymi objawami klinicznymi i biochemicznymi. Dochodzi przede wszystkim do spadku testosteronu w surowicy. Poziom poniżej 350 ng/dl wymaga leczenia, a u młodych mężczyzn poziom poniżej 400 jest wartością nieprawidłową.

Niski poziom testosteronu może wpłynąć znacząco na jakość życia i zagrażać wielu narządom i układom. Do objawów należą:

  • niskie libido
  • problemy z erekcją
  • niski poziom tkanki mięśniowej i problemy z jej nabieraniem
  • wysoki poziom tkanki tłuszczowej
  • zaburzenia depresyjne
  • złe samopoczucie
  • zaburzenia snu, bezsenność
  • brak odporności na stres
  • ginekomastia
  • gorsza pamięć i koncentracja
  • niewielka niedokrwistość
  • obniżenie sprawności fizycznej i psychicznej

 

Czynniki wpływające na poziom testosteronu

Poziom testosteronu jest zależny od wielu czynników: wieku, stresu, diety, jakości snu, stylu życia, aktywności fizycznej.

Do czynników dietetycznych związanych z niedoborem testosteronu należą:

  • niedobór białka
  • zbyt mała ilość antyoksydantów w diecie
  • niedobór witamin z grupy B, szczególnie B5 i B3
  • niedobór witaminy D3
  • nadmiar soi i produktów sojowych w diecie, ze względu na obecność fitoestrogenów
  • wysokie spożycie piwa
  • żywność w plastikowych i puszkowanych opakowaniach, ze względu na zawartość fenoli
  • niska zawartość tłuszczów w diecie

 

Poza dietą, na uwagę zasługują również inne czynniki, które mogą znacząco wpłynąć na poziom testosteronu.

Do pozostałych czynników należą:

  • brak snu, niedosypianie
  • zaburzenia rytmu dobowego (np. praca zmianowa)
  • stres
  • pestycydy
  • leki
  • brak lub nadmierna aktywność fizyczna
  • pleśń
  • narażenie na metale ciężkie
  • niski poziom cholesterolu

 

Jak naturalnie zwiększyć poziom testosteronu

Dieta

W diecie powinny znajdować się pełnowartościowe produkty: mięso bez hormonów i antybiotyków (w tym dziczyzna), ryby, podroby, zdrowe tłuszcze, kasze, warzywa i owoce ekologiczne.

Istotnym czynnikiem jest odpowiednia podaż białka. W wielu przypadkach warto zastosować odpowiednio dobraną dietoterapię.

Należy zadbać o odpowiednią masę ciała- otyłość sprzyja zaburzeniom gospodarki hormonalnej.

Należy unikać żywności przetworzonej, tłuszczów trans, cukru, żywności puszkowanej oraz w plastikowych opakowaniach.

O tym jak za pomocą ziół można podnieść poziom testosteronu przeczytasz TUTAJ.