Dietetyka

Wiosenne oczyszczanie wątroby

Wiosna to najlepszy czas na oczyszczenie i wzmocnienie wątroby oraz woreczka żółciowego.
Po okresie zimowym, który znamionuje zastój , nadchodzi wiosna która charakteryzuje się wzrostem, ruchem i ekspansją.

Nasza wątroba pracuje 24h na dobę i można wyróżnić tu dwa cykle:

regeneracja , której szczyt następuje między 1 a 3 nad ranem . Im bardziej obciążamy naszą watrobę w ciągu dnia nieodpowiednią dietą tym jej nocna regeneracja jest słabsza , Najlepiej jeść lekkostrawną kolację do 19 ,
minimum aktywności tego organu to godziny między 13 a 15 , przy problemach z wątrobą w tym czasie występuje intensywna okresowa senność oraz pieczenie oczu , te objawy świadczą o zastojach w naszej wątrobie.

Medycyna chińska w tym okresie zaleca zielone warzywa zwłaszcza liściaste, kiełki, sałaty, świeże zioła, brązowy ryż, gryka, białą rzodkiew , por, cebulę, kapustę, mniszek,

ostre przyprawy – imbir, papryka,czosnek , smak kwaśny jest zalecany ale nie w nadmiarze.

Jakimi ziołami możemy wzmocnić wątrobę?

– ostropest plamisty

  • ostropest plamisty lub sylimaryna
  • mniszek lekarski – w różnej postaci , najlepiej świeże listki zrywane przed kwitnieniem lub kwiaty w postaci sałatek, naparu, soku.
  • kłącze pokrzywy – nalewka lub odwar.
  • boldo
  • goryczka
  • dziurawiec
  • przewiercień
  • ostrożeń
  • i wiele innych

Ziół oczyszczających wątrobę jest mnóstwo, ale najlepiej dobrać je pod okiem specjalisty, żeby uniknąć np. zbyt intensywnego działania żółciopędnego lub niekontrolowanego przemieszczania kamieni żółciowych.