
Zalecenia dietetyczne w nietolerancji histaminy
W leczeniu nietolerancji histaminy zalecana jest ścisła dieta eliminacyjna polegająca na niespożywaniu produktów bogatych w histaminę, a także produktów ją uwalniających z zasobów organizmu, jak również hamujących aktywność oksydazy diaminowej.
Do produktów zakazanych w diecie antyhistaminowej należą:
- sery żółte, dojrzewające np. camembert, parmezan, ementaler, ser górski, wszystkie sery z surowego mleka
- fermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanka, kwaśne mleko),
- alkohol
- czekolada, kakao
- orzechy, zwłaszcza włoskie i nerkowca
- produkty kiszone np. kapusta kiszona, ogórki,
- warzywa takie jak: szpinak, pomidory, rośliny strączkowe, bakłażany
- owoce takie jak: banany, pomarańcze, cytryny, kiwi, truskawki, awokado, ananas, papaja, maliny, czerwone śliwki,
- mięso wędzone i suszone, a więc wędliny takie jak: suszona dojrzewająca szynka, kiełbasa suszona, salami, a także kiełbasy z surowego mięsa
- owoce morza
- ryby o ciemnym mięsie takie jak: makrela, tuńczyk, śledź marynowany, piklingi, łosoś, sardynka
- napoje (kawa, herbata, soki warzywne, coca-cola),
- słodycze (nugat, czekolada, marcepan, marmolada),
- niektóre przyprawy (cynamon, curry, pieprz, oregano, papryka, kminek, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, estragon, kurkuma, gałka muszkatołowa, curry),
- pieczywo drożdżowe oraz wszelkie produkty zawierające drożdże
Produkty dozwolone o niskiej zawartości histaminy i innych amin:
- mleko oraz przetwory takie jak: śmietana, twaróg, ser ricotta, maślanka, twarożek ziarnisty, jogurt naturalny, mozzarella,
- wszystkie zboża i produkty z ich udziałem, oprócz pszenicy,
- warzywa (oprócz zakazanych) i potrawy z ich udziałem, takie jak: marchew, cukinia, brokuły, kalafior, kapusta, buraki, dynia, cebula, rzodkiewki, ogórek, por, czosnek, kukurydza, szparagi, papryka, sałata (różne rodzaje), boćwina
- owoce (oprócz zakazanych) i przetwory z ich udziałem: jabłka, figi, grejpfrut, winogrona, mango, gruszki, rabarbar, arbuz, jagody czarne, wiśnie, czarne porzeczki, melony, mango, liczi
- wszystkie świeżo ugotowane mięsa (oprócz wieprzowiny)
- jaja,
- masło i naturalne oleje,
- wszystkie przyprawy, oprócz zakazanych,
- cukier, miód, syrop klonowy i kukurydziany, słodziki,
- proszek do pieczenia, żelatyna, soda oczyszczona,
- ryby białe: dorsz, sandacz, sola, czarniak, gładzica, morszczuk, wątłusz,
- migdały, mak, kokos, kasztany jadalne
- ziemniaki, ryż, kukurydza, orkisz, quinoa, amarantus,
U różnych osób inna dawka histaminy w zależności od ich stopnia wrażliwości może wywołać objawy. Przyjmuje się, że u osób wrażliwych pseudoalergiczne objawy może wywołać dawka od 5 do 10 mg, a im dawka ta będzie wyższa, tym symptomy bardziej nasilone.
Poniżej przedstawiono zawartość histaminy w popularnych produktach:
(Produkt spożywczy Zawartość histaminy)
- Makrela wędzona 1788 mg/kg
- Makrela mrożona 1–20 mg/kg
- Dorsz świeży 2-77 mg
- Wołowina świeża 2,5 mg/kg
- Ser Gouda 10–900 mg/kg
- Ser Cheddar 0–2100 mg/kg
- Ser Camembert 10-600 mg/kg
- Mleko UHT 0,8 mg/kg
- Jogurt naturalny 2,1 mg/kg
- Dojrzewająca kiełbasa 650 mg/kg
- Kapusta kiszona 0–229 mg/kg
- Szpinak 30–60 mg/kg
- Ketchup 22 mg/kg
- Białe wino 0–10 mg/l
- Czerwone wino 0–30 mg/l
- Piwo 0–17 mg/l
- Szampan 670 mg/l