Dietetyka

Zalecenia dietetyczne w nietolerancji histaminy

Zalecenia dietetyczne w nietolerancji histaminy

W leczeniu nietolerancji histaminy zalecana jest ścisła dieta eliminacyjna polegająca na niespożywaniu produktów bogatych w histaminę, a także produktów ją uwalniających z zasobów organizmu, jak również hamujących aktywność oksydazy diaminowej.

Do produktów zakazanych w diecie antyhistaminowej należą:

  • sery żółte, dojrzewające np. camembert, parmezan, ementaler, ser górski, wszystkie sery z surowego mleka
  • fermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanka, kwaśne mleko),
  • alkohol
  • czekolada, kakao
  • orzechy, zwłaszcza włoskie i nerkowca
  • produkty kiszone np. kapusta kiszona, ogórki,
  • warzywa takie jak: szpinak, pomidory, rośliny strączkowe, bakłażany
  • owoce takie jak: banany, pomarańcze, cytryny, kiwi, truskawki, awokado, ananas, papaja, maliny, czerwone śliwki,
  • mięso wędzone i suszone, a więc wędliny takie jak: suszona dojrzewająca szynka, kiełbasa suszona, salami, a także kiełbasy z surowego mięsa
  • owoce morza
  • ryby o ciemnym mięsie takie jak: makrela, tuńczyk, śledź marynowany, piklingi, łosoś, sardynka
  • napoje (kawa, herbata, soki warzywne, coca-cola),
  • słodycze (nugat, czekolada, marcepan, marmolada),
  • niektóre przyprawy (cynamon, curry, pieprz, oregano, papryka, kminek, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, estragon, kurkuma, gałka muszkatołowa, curry),
  • pieczywo drożdżowe oraz wszelkie produkty zawierające drożdże

 

Produkty dozwolone o niskiej zawartości histaminy i innych amin:

  • mleko oraz przetwory takie jak: śmietana, twaróg, ser ricotta, maślanka, twarożek ziarnisty, jogurt naturalny, mozzarella,
  • wszystkie zboża i produkty z ich udziałem, oprócz pszenicy,
  • warzywa (oprócz zakazanych) i potrawy z ich udziałem, takie jak: marchew, cukinia, brokuły, kalafior, kapusta, buraki, dynia, cebula, rzodkiewki, ogórek, por, czosnek, kukurydza, szparagi, papryka, sałata (różne rodzaje), boćwina
  • owoce (oprócz zakazanych) i przetwory z ich udziałem: jabłka, figi, grejpfrut, winogrona, mango, gruszki, rabarbar, arbuz, jagody czarne, wiśnie, czarne porzeczki, melony, mango, liczi
  • wszystkie świeżo ugotowane mięsa (oprócz wieprzowiny)
  • jaja,
  • masło i naturalne oleje,
  • wszystkie przyprawy, oprócz zakazanych,
  • cukier, miód, syrop klonowy i kukurydziany, słodziki,
  • proszek do pieczenia, żelatyna, soda oczyszczona,
  • ryby białe: dorsz, sandacz, sola, czarniak, gładzica, morszczuk, wątłusz,
  • migdały, mak, kokos, kasztany jadalne
  • ziemniaki, ryż, kukurydza, orkisz, quinoa, amarantus,

U różnych osób inna dawka histaminy w zależności od ich stopnia wrażliwości może wywołać objawy. Przyjmuje się, że u osób wrażliwych pseudoalergiczne objawy może wywołać dawka od 5 do 10 mg, a im dawka ta będzie wyższa, tym symptomy bardziej nasilone.

Poniżej przedstawiono zawartość histaminy w popularnych produktach:

(Produkt spożywczy Zawartość histaminy)

  • Makrela wędzona 1788 mg/kg
  • Makrela mrożona 1–20 mg/kg
  • Dorsz świeży 2-77 mg
  • Wołowina świeża 2,5 mg/kg
  • Ser Gouda 10–900 mg/kg
  • Ser Cheddar 0–2100 mg/kg
  • Ser Camembert 10-600 mg/kg
  • Mleko UHT 0,8 mg/kg
  • Jogurt naturalny 2,1 mg/kg
  • Dojrzewająca kiełbasa 650 mg/kg
  • Kapusta kiszona 0–229 mg/kg
  • Szpinak 30–60 mg/kg
  • Ketchup 22 mg/kg
  • Białe wino 0–10 mg/l
  • Czerwone wino 0–30 mg/l
  • Piwo 0–17 mg/l
  • Szampan 670 mg/l