
Zalecenia żywieniowe przy chorobie Hashimoto i innych chorobach tarczycy o podłożu zapalnym
Choroba Hashimoto – choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy atakuje tarczycę, co objawia się stanem zapalnym i niedoczynnością tarczycy. Objawy są różne ze względu na współistnienie wielu różnych chorób autoimmunologicznych, np. celiakia, cukrzyca, RZS, alergia, łuszczyca, łysienie plackowate.
Jedną z najważniejszych form leczenia choroby Hashimoto jest prawidłowa dieta. Przy chorobie Hashimoto wcale nie jest taka skomplikowana – wystarczy tylko zadbać o spożywanie konkretnych produktów, które są bogate w wartości odżywcze i eliminowanie produktów mało wartościowych. Dokładne zalecenia zawsze ustala się indywidualnie przy pomocy specjalisty.
Ważniejsze zasady:
Co najczęściej jest niewskazane?:
- zastosowanie diety bez pszenicy (czasem bezglutenowej) i bez produktów mlecznych krowich
- wyłączenie kazeiny polega na wykluczeniu z diety mleka krowiego (czasem wszystkich zwierząt) i wszystkich jego przetworów (mleko w proszku, odtłuszczone, skondensowane, śmietany, lody, jogurty, ser biały, żółty itd)
- produkty zbożowe wskazane pełnoziarniste kasze, ryż, płatki owsiane, gryczane itp
- produkty zbożowe przeciwwskazane: mąka zwłaszcza jasna, makarony, duża ilość pieczywa
- napoje i soki słodzone, cukier, słodycze
- owoce cytrusowe
- duża ilość surowych warzyw i owoców zwłaszcza zimą
- tłuste mięsa i wędliny wieprzowe
Co jest szczególnie zalecane? :
- Pierwsze śniadanie na ciepło z większą ilością białka i tłuszczu – pobudzające metabolizm i rozgrzewające ciało
- stosowanie przypraw rozgrzewających korzennych (imbir, kurkuma, pieprz, papryka)
- warto zastosować zasady kuchni 5-ciu przemian i spożywać więcej produktów i potraw rozgrzewających a mniej wychładzających
- ważne jest odpowiednie nawodnienie (ciepłe napoje – herbaty ziołowe)
- ważna jest też ilość błonnika rozpuszczalnego w wodzie aby przeciwdziałać zaparciom
- spożywanie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 (ryby, oleje tłoczone na zimno) i przeciwutleniaczy zawartych w owocach i warzywach
- bardzo ważna jest prawidłowa praca jelit oraz wątroby , więc dieta powinna być lekkostrawna i wysoko odżywcza
Więcej o chorobach tarczycy i ich terapii znajdziesz TUTAJ
Opracowała : Magdalena Nicińska