Dietetyka

Zalecenia dietetyczne w zapaleniu tarczycy (m.in. choroba Hashimoto)

Zalecenia żywieniowe przy chorobie Hashimoto i innych chorobach tarczycy o podłożu zapalnym

 

Choroba Hashimoto – choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy atakuje tarczycę, co objawia się stanem zapalnym i niedoczynnością tarczycy. Objawy są różne ze względu na współistnienie wielu różnych chorób autoimmunologicznych, np. celiakia, cukrzyca, RZS, alergia, łuszczyca, łysienie plackowate.

Jedną z najważniejszych form leczenia choroby Hashimoto jest prawidłowa dieta. Przy chorobie Hashimoto wcale nie jest taka skomplikowana – wystarczy tylko zadbać o spożywanie konkretnych produktów, które są bogate w wartości odżywcze i eliminowanie produktów mało wartościowych. Dokładne zalecenia zawsze ustala się indywidualnie przy pomocy specjalisty.

 

Ważniejsze zasady: 

 

Co najczęściej jest niewskazane?: 

  • zastosowanie diety bez pszenicy (czasem bezglutenowej) i bez  produktów mlecznych krowich
  • wyłączenie kazeiny polega na wykluczeniu z diety mleka krowiego (czasem wszystkich zwierząt) i wszystkich jego przetworów (mleko w proszku, odtłuszczone, skondensowane, śmietany, lody, jogurty, ser biały, żółty itd)
  • produkty zbożowe wskazane pełnoziarniste kasze, ryż, płatki owsiane, gryczane itp
  • produkty zbożowe przeciwwskazane: mąka zwłaszcza jasna, makarony, duża ilość pieczywa
  • napoje i soki słodzone, cukier, słodycze
  • owoce cytrusowe
  • duża ilość surowych warzyw i owoców zwłaszcza zimą
  • tłuste mięsa i wędliny wieprzowe

 

Co jest szczególnie zalecane? :

  • Pierwsze śniadanie na ciepło z większą ilością białka i tłuszczu – pobudzające metabolizm i rozgrzewające ciało
  • stosowanie przypraw rozgrzewających korzennych (imbir, kurkuma, pieprz, papryka)
  • warto zastosować zasady kuchni 5-ciu przemian i spożywać więcej produktów i potraw rozgrzewających a mniej wychładzających
  • ważne jest odpowiednie nawodnienie (ciepłe napoje – herbaty ziołowe)
  • ważna jest też ilość błonnika rozpuszczalnego w wodzie aby przeciwdziałać zaparciom
  • spożywanie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 (ryby, oleje tłoczone na zimno) i przeciwutleniaczy zawartych w  owocach i warzywach
  • bardzo ważna jest prawidłowa praca jelit oraz wątroby , więc dieta powinna być lekkostrawna i wysoko odżywcza

 

Więcej o chorobach tarczycy i ich terapii znajdziesz TUTAJ

Opracowała : Magdalena Nicińska