Ziołolecznictwo

Kminek – Carum carvi na problemy trawienne

Kminek Zwyczajny (Carum Carvi L.) to dwuletnia roślina z rodziny baldaszkowatych. Występuje powszechnie w stanie naturalnym na urodzajnych glebach , w miejscach niezbyt mocno nasłonecznionych.

Oczywiście ten, który kupujemy w sklepach pochodzi z upraw.

Ma swoisty zapach i lekko piekący smak.

Owoc kminku ma działanie:

  • mlekopędne
  • moczopędne
  • pobudza pracę żołądka
  • hamuję wytwarzanie gazów w przewodzie pokarmowym i działa rozkurczowo na jelita, więc jest bardzo skuteczny w przypadku wzdęć
  • pobudza również pracę układu krwionośnego, nerwowego
  • działa regulująco na cykl miesiączkowy
  • poprawia trawienie ciężkostrawnych i wzdymających potraw takich jak: mięsa, kapusta, fasola, grzyby. Świetnie działa zmieszany z majerankiem i dodawany pod koniec gotowania (żeby nie ulotniły się olejki eteryczne).

W sytuacjach awaryjnych, gdy już się pojawiło wzdęcie świetnie działa: 1/2 łyżeczki zmielonego kminku popite 1/2 szklanki zimnej wody (zimna dlatego, żeby się nie zakrztusić sproszkowanym zielem). To uniwersalny sposób, zawsze działa i nie ma możliwości przedawkowania.

 

 

Napar z 1 łyżeczki owocu kminku w 1 szklance wrzącej wody jest wskazany przy:

  • wrzodach żołądka i dwunastnicy
  • zalegającej flegmie w górnych drogach oddechowych
  • wzdęciach
  • słabej pracy wątroby

Opracowała: Joanna Arciszewska na podstawie „Ziołolecznictwo” Witold Poprzęcki