Ziołolecznictwo

Ocet pokrzywowy jako źródło żelaza

Przepis na ocet pokrzywowy

 

Świeżą zebraną przed kwitnieniem pokrzywę drobno siekamy i zalewamy min5% octem spirytusowym lub jabłkowym w proporcji 1:5, tzn. np. 100 g ziela zalewamy 500ml octu. Najprościej kupić ocet 10% i rozcieńczyć wodą w stosunku 1:1. (Przepis wg receptury doktora Henryka Różańskiego)

Odstawiamy w szczelnie zakręconym słoiku w ciemne miejsce na jakieś 2 tygodnie, ale może być dłużej.

Pijemy 2 razy dziennie po 1 łyżce rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody.

Żelazo, którego pokrzywa zawiera duże ilości przechodzi w tym roztworze w łatwo przyswajalną formę octanu żelaza i nasz organizm może je w całości wykorzystać na swoje potrzeby.

Mikstura działa również rozpuszczająco na kamienie w układzie moczowym, przeciwcukrzycowo, oczyszcza organizm z substancji prozapalnych.

Można ją wcierać we włosy w celu poprawy ukrwienia skóry głowy a zatem również poprawy wyglądu włosów i w miejsca objęte chorobą reumatyczną – zawarty w niej kwas mrówkowy łagodzi objawy .