
Wiosna to najlepszy czas na oczyszczenie i wzmocnienie wątroby oraz woreczka żółciowego.
Po okresie zimowym, który znamionuje zastój , nadchodzi wiosna która charakteryzuje się wzrostem, ruchem i ekspansją.
Nasza wątroba pracuje 24h na dobę i można wyróżnić tu dwa cykle:
- regeneracja , której szczyt następuje między 1 a 3 nad ranem . Im bardziej obciążamy naszą wątrobę w ciągu dnia nieodpowiednią dietą tym jej nocna regeneracja jest słabsza , Najlepiej jeść lekkostrawną kolację do 19
- minimum aktywności tego organu to godziny między 13 a 15 , przy problemach z wątrobą w tym czasie występuje intensywna okresowa senność oraz pieczenie oczu , te objawy świadczą o zastojach w naszej wątrobie.
Medycyna chińska w tym okresie zaleca zielone warzywa zwłaszcza liściaste, kiełki, sałaty, świeże zioła, brązowy ryż, gryka, białą rzodkiew , por, cebulę, kapustę, mniszek,
Jakimi ziołami możemy wzmocnić wątrobę?
- ostropest plamisty lub sylimaryna
- mniszek lekarski – w różnej postaci , najlepiej świeże listki zrywane przed kwitnieniem lub kwiaty w postaci sałatek, naparu, soku.
- kłącze pokrzywy – nalewka lub odwar.
- boldo
- goryczka
- dziurawiec
- przewiercień
- ostrożeń
- i wiele innych
Ziół oczyszczających wątrobę jest mnóstwo, ale najlepiej dobrać je pod okiem specjalisty, żeby uniknąć np. zbyt intensywnego działania żółciopędnego lub niekontrolowanego przemieszczania kamieni żółciowych.