Dietetyka

Gluten

Gluten – mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.

Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadającą ciastu ciągliwą konsystencję. Powoduje to uwięzienie pęcherzyków dwutlenku węgla powstającego w cieście, gdy podlega ono fermentacji, co z kolei odpowiada za wzrost jego objętości podczas „wyrastania”, a po wypieczeniu otrzymane pieczywo ma porowatą strukturę. Powodowana przez gluten ciągliwość ma również znaczenie w przypadku ciast, które nie podlegają fermentacji, ale są spulchniane za pomocą np. proszków do pieczenia lub, tak jak ciasta makaronowe, nie są w ogóle spulchniane.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten

 

W diecie bezglutenowej bezpieczne są produkty (kasze i mąki) z:

  • ryżu,
  • kukurydzy,
  • prosa ( jaglana),
  • soi,
  • gryki,
  • amarantusa,
  • komosy ryżowej – te rośliny nie zawierają glutenu.

 

Zamiast tradycyjnej mąki pszennej stosujemy również

  • skrobię ziemniaczaną,
  • orzechy,
  • migdały,
  • soczewicę,
  • ciecierzycę,
  • sezam,
  • siemię lniane
  • ziarna dyni, słonecznika
  • bezglutenowy owies.

 

Na diecie bezglutenowej trzeba nauczyć się dokładnie czytać etykiety produktów spożywczych, ponieważ gluten jest dodawany m.in. do wędlin, dań gotowych, produktów instant, konserw rybnych , jogurtów, lodów i wielu innych w celu zagęszczenia i utrzymania konsystencji, w dodatkach do żywności.
Trzeba zwracać uwagę na produkty z dodatkiem glutaminianu sodu, syropu glukozowo -fruktozowego, skrobi modyfikowanej – jeśli te dodatki pochodzą z pszenicy mogą zawierać pewne ilości glutenu.

Restrykcyjnie tych zaleceń muszą przestrzegać osoby chore na celiakię. W przypadku tej choroby najlepiej kupować produkty ze znakiem przekreślonego kłosa, gdyż nad tymi produktami kontrolę sprawują organizacje chorych na celiakię.

Osoby z nietolerancją pokarmową glutenu powinny go znacznie ograniczyć w diecie, ale śladowe ilości nie powinny mieć wpływu na ich samopoczucie.

Uwaga! Jak każda dieta eliminacyjna dieta bezglutenowa, stosowana przez dłuższy czas może doprowadzić do niedoborów składników odżywczych – błonnika, kwasu foliowego, cynku, żelaza, magnezu. Powinno się ją stosować w porozumieniu z dietetykiem.

 

 

Dieta bezglutenowa jest jedną z form leczenia wielu chorób. Dowiedz się więcej na ten temat poniżej:
Dieta w łuszczycy
Leczenie otyłości Wrocław
Ziołolecznictwo Wrocław